Találkozás a vonallámával


Nyilvános előadást tartott a budapesti Gyémánt Út Buddhista Központban Gabi Volenko buddhista utazótanító. Gabi, Láma Ole Nydhal felkérésére számos központot alapított Oroszországban és Ukrajnában. Gabi Volenko több mint harmicötéve aktív résztvevője a buddhizmus nyugati fejlődésének. Tudását és tapasztalatait október utolsó hétvégéjén osztotta meg a budapesti gyakorlókkal.

Gabi Volenko Németországból érkezett. Láma Ole Nydhal, aki a Gyémánt Út Buddhizmus első hivatalosan kinevezett nyugati lámája Németországban hozta létre az első meditációs központokat, hogy alternatívát nyújtson a nyugati, szabadgondolkodó emberek számára, akik felismerték hétköznapi életükben a változtatás igényét. Gabi már az első alapkőletételnél végigkisérte ezt a munkát Láma Ole, valamint tibeti rinpocsék mellett, akiket a XVI. Karmapa kért fel arra, hogy tanításokat adjanak a Gyémánt Út módszerekről és a tudat természetéről.

A négy nyilvános tanítás során Gabi Volenko többek között a szangha jelentőségéről beszélt, arról, hogy mit jelent ez a fogalom a Gyémánt Út Buddhizmusban s, hogy milyen jelentősége van a közös meditációnak, valamint a mások javára, együtt végzet munkának. Témái között szerepelt a tanító és tanítvány kapcsolatának magyarázata. Ez az egyik, ha nem a legfontosabb pont a Gyémánt Út Buddhizmusban, ahol a Láma képviseli az élő átadási vonal erőterét, áldását és védelmét így a tanítvány, az iránta természetesen érzett mély bizalmon keresztül képes felismerni tudata természetét.

Gabi Volenko emellett beszélt arról, hogyan őrizhető meg a gyakorlatok eredményeként megjelenő tiszta látásmód két meditáció között, majd előadásait kérdések és válaszok zárták.
A budapesti centrum tagjai a meditációs központok működésének gyakorlati pontjai mellett leginkább azon tapasztalatokról kérdezték Gabi Volenkót, amelyet a vonal nagy lámái mellett volt alkalma megélni. Beszélt Löpon Csecsu Rinpochéval töltött időszakáról. Arról, milyen volt első találkozása az átadási vonal központi alakjával, a XVI. Karmapával. Megtudhattuk, hogy egy ilyen találkozás a XX. század legnagyobb jógijával milyen hosszútávú lehetőségeket rejt a fejlődéshez.
Copyright © Buddhizmusma - Olvasóterem