Tibet kincsi kiállítás Győrben

November 14-december 6.


Győr Városi Művészeti Múzeum, Magyar Ispita,
Váczy Péter Gyűjtemény

9022 Győr, Nefelejcs köz 3.

(a Rómer Ház mellett)

Minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívunk a Tibet-Európa Alapítvány által a Győr Városi Művészeti Múzeummal együttműködésben megrendezett Tibet kincsei című kiállításra és kísérő rendezvényeire.

A buddhista tanítások ezer évvel ezelőtt érkeztek meg Indiából és honosodtak meg Tibetben. Az azóta eltelt időben a tibeti buddhizmus különböző hagyományaiban a buddhista gyakorlat gazdag formakincset hozott létre. Az összetett szimbólumrendszer és a szigorú szabályokat követő alkotások Buddha időtlen bölcsességét közvetítik felénk. A tibeti buddhizmus a 20. század második felében hiteles átadással rendelkező tanítók közvetítésével a nyugati kultúrába is megérkezett. A szakrális tárgyak, ahogy Tibetben, így itt Európában sem első sorban a múzeumok polcait gazdagítják, hanem a mindennapi élet használati tárgyaivá válnak.

A kiállításon ennek az évszázadokon és kontinenseken átívelő tárgyi gazdagságnak lehetünk a tanúi. A bemutatott szobrok és tibeti tekercsképek (thangkák) mindig a jelen pillanatban gyökerező lehetőségre mutatnak rá, amellyel mi is élhetünk itt és most.

Copyright © Buddhizmusma - Olvasóterem