Megvilágosodás Sztúpa Avatása - Becske - Fotoalbum


Borsa - Sztúpát avattak Becskén

Fotoalbum

A sztúpaállítás több ezer éves ázsiai hagyomány, de ma már Európában is egyre több épül a buddhista vallási épületekből. Most a Nógrád megyei Becskén avattak sztúpát.


Mivel nemrég készítettünk interjút Láma Ole Nydahllal, megosztjuk veletek azt az idevágó hírt is, hogy a hétvégén a tari és a zalaszántói után újabb sztúpát avattak Magyarországon, méghozzá a Nógrád megyei Becskén.A sztúpa látszólag csak egy építmény, de a buddhizmus szerint a mindannyiunkban rejlő tökéletességet szimbolizálja.


Több ezer éve épülnek ilyenek Ázsiában, de újabban Európában is avatnak sztúpákat. Serab Gylalcen rinpocse és Láma Ole Nydahl BecskénA becskei Csiga-hegyen épülő sztúpa a megvilágosodást fejezik ki, és eredetileg Hamburgban épült volna fel, de a város utolsó pillanatban visszavonta az engedélyt, a hazai Gyémánt Út Buddhista Közösség így kapta meg a lehetőséget a sztúpaépítésre.

Az építés hosszú és aprólékos folyamat, hisz ereklyéket, vallási szövegeket és apró buddha szobrocskákat is beleépítenek a sztúpába. A becskei sztúpa építését és felavatását egy nepáli buddhista mester, Serab Gylalcen rinpocse (ez egy tiszteletteljes tibeti cím, jelentése "értékes") végezte, de az avatáson részt vett Láma Ole Nydahl is.
Copyright © Buddhizmusma - Olvasóterem