Gyémánt ÚtA gazdag belső világgal rendelkező emberek számára hasznos módszer. A gyémánt a tudat belső gazdagságát, elpusztíthatatlan értékeit, tisztaságát és ragyogását szimbolizálja.


A korábban érzelmi hullámzásként átélt impulzusokat a Gyémánt Út eszközeivel bölcsességgé alakíthatjuk át, fejlődésünk üzemanyagaként látva azokat.


A leggyorsabb útként említik, mert az azonosulás módszerét használja. Itt a tudat belső lehetőségeivel és nem személyes korlátaival azonosulunk, ezt fejezi ki a Buddha, azaz a tudat szabadságát, örömét és szeretetét – a megvilágosodás tulajdonságait.

A Gyémánt Úton megnövekszik a tanító jelentősége, aki itt nem csupán szellemi barát. Hitelességét fontos leellenőrizni, mivel később bizalom hiányában nem tudna a megszokásainkból épített korlátaink közül kimozdítani. A láma az, aki tapasztalatát az együttérzésen és bölcsességen keresztül képes megosztani, és a szélsőségektől védelmezni minket. Ez az alapja a több ezer éves, ma is élő tanító-tanítvány tapasztalatátadás vonalának.

Tibetben négy nagyobb vonal alakult ki a Gyémánt Úton belül.

Nyingmák – a híres megvalósítóhoz, Guru Rinpocséhoz köthető, első átadás örökösei, vezetője Dudzsom rinpocse

Kagyük – az első és a második átadás, Marpa-Milarepa-Gampopa, a jógikirályok és a Karmapák gyakorlóvonala. Vezetője ma a XVII. Karmapa, Táje Dordzse.

Szakják – ők is mindkét átadással rendelkeznek. Vezetője Szakja Tridzin.

Gelugok – „erényesek”, a második, reformált átadás vonala. Vezetőjük a Dalai Láma.

Európában jelenleg a legelterjedtebb a Kagyü vonal. A legtöbb meditációs központot a XVI. Karmapa megbízásából Láma Ole Nydahl alapította, negyvenéves töretlen aktivitása alatt több mint ötszázat.

Copyright © Buddhizmusma - Olvasóterem