A buddhizmusról
Az öt világvallás egyike, amelyben külön hangsúlyt kap az együttérzés és a megértés.

Azonos világon kell osztoznunk, ezáltal mindannyian össze vagyunk kapcsolva.

Ha a környezetünknek hasznára válunk, a mi egyéni világunk is gazdagabb lesz. A tanítások ebből a természetes kapcsolatból kiindulva mutatják meg azt, hogyan találjuk meg belső nyugalmunkat, és hogyan bontakoztassuk ki együttérzésünket és bölcsességünket mások javára.

Sákjamuni Buddha az időszámításunk előtti VI. században tanított arról, hogyan láthatjuk meg az élet gazdagságát mohóság és gyűlölet nélkül. A buddhizmus nem térítő jellegű vallás, Buddha tanításai nem is kinyilatkozások voltak, csupán egy, a tudat természetéről tapasztalattal rendelkező ember tanácsai. Mégis az eltelt két és fél évezred alatt sokakat ösztönzött e szemlélet követésére. Buddha figyelembe vette a hallgatói befogadóképességét:


Kis Utat tanította azoknak, akik meg akartak szabadulni a világ felszínes frusztráltságától (elterjedése: Dél-India, Délkelet-Ázsia)
Nagy Utat azoknak, akik együttérzésük révén másoknak is mély boldogságot kívántak
(Kína, Korea, Japán)

Gyémánt Utat azoknak, akik a világot a tudat szabad és szeretetteljes kifejeződéseként szerették volna tapasztalni.
(Az iszlám megszállásig Észak-India, ma Tibet (Kína), Bhután és Nepál)

Európában, Ausztráliában és Amerikában ma mindhárom irányzat megtalálható.


Amikor a történelem során a tanítások új környezetbe kerültek, az adott országok kultúrájába épülve gazdagították építészetét, képzőművészetét és életstílusát.


Buddha a tudat teljes kibontakozásának szimbóluma – a gyakorlók számára ez a cél.
Tanításai olyan módszerek, amelyek ehhez az állapothoz vezetnek. Lehetnek írásbeli vagy szóbeli átadások, meditációs módszerek, melyeknek egyaránt a gyakorlatiasság a jellemzőjük.
Közössége a tudat megismerésének védelmező közege.

A gyakorlók mentalitásuk szerint lehetnek világiak, szerzetesek vagy jógik. Ma a jóléti társadalmakban a világi gyakorlók vannak a legtöbben. A világiak és a jógik között a régen még jól látható határ elmosódni látszik.
Copyright © Buddhizmusma - Olvasóterem